2014. április 10., csütörtök

Szám kvártett


A Müller drogéria üzletekben lehetett kapni ezt a  jó  kártyajátékot pár évvel ezelőtt- Talán még most is lehet rendelni, vagy vásárolni. Pár száz Ft volt az ára. viszont sokféle képen használva  igazán megéri az árát.   Hasonló pedig elkészíthető akár otthon is.
 
32 kártya lapból áll a pakli.
Mindegyiken más  grafika, s a 8 mennyiségből 4-4 lap.
Letakart számjegyekkel  kifejezetten alkalmas a  számfogalom kialakításra 8-as számkörben, de izgalmasabbá is tehetők  ily módon játékok egy része, azzal, hogy le kell számolni (ellenőrizni kell) a képen látható elem számokat.
 
A legegyszerűbb  játék a csoport képzés - növekvő sorba rendezés 
Kiterítve-összekeverve  a lapokat, egy - egy mennyiségből összegyűjteni az összes  lapot Ezt nagyon kedvelik az óvodás korú 4-6 éves gyerekek. Miközben megtanulják azt is, hogy hogyan  fejlődik   a számsor, hogyan követik  a mennyiségek egymást  sorban. Ez nagyon fontos -elengedhetetlen szakasza, a matematika fogalmak tanulásának S ezekkel a szép  kártyákkal igazán élvezetes  tevékenység még a felnőttnek is. A
 gyerekek szeretik ebben  az időszakaszban ezt többször is  eljátszani  egymás után, az összekevert lapokkal. Ha iskolás gyereknek ez örömet okoz, akkor  erre  szükésége  van és  játsszuk vele  annyiszor ahányszor csak  szeretné, mert közben  kialakul a mennyiségek rendszerezése  a fejében. Jó azonban, ha ebben a szakaszban, még  letakarjuk a  számjegyeket  , hogy a csoportba rendezés  valós számlálásból álljon.
 
Gyűjtögetős játék
 
A lapokat lefordítva, összekeverve  terítjük a játékosok elé (lehet 2- től akár 8 játékossal is játszani).
 
 
 
 
Mindenki húz egy -egy lapot, megfordítja.  Majd az kapja meg a húzott   lapok mindegyikét  akinek a legnagyobb értékű lapja van. 
Érték egyezés  esetén szétosztásra kerülnek- egyenlően- a  felhúzott  lapok.
 
Így folytatódik a játék mindaddig amíg az összes  lap el nem fogy. Az nyert akinek a legtöbb lapja  van. (Másodikosoktól már lehet  pont értékkel is nyertes  "hirdetni", ami nem biztos, hogy  megegyezik legtöbb lapot birtoklóval)


    A játék kínálja magát többszöri újra játszásra.  A játék alatt gyakorlódnak a mennyiségek, s velük együtt a viszonyaik egymáshoz. Hiszen minden egyes  esetben el kell dönteni melyik a több- s így  kihez kerül a  kisebb értékű lappal együtt.


Memória  játék

Ez kicsit eltér a megszokott  memoriktól, de igen  fontos gyakorlat.
A  kártyákat kiterítjük hátlappal felfelé vagy lefelé, Ez már önmagában variációs lehetőség.s megalkotjuk  csoportokat mennyiségek szerint. Nem szükséges mindig az  összes  mennyiséggel  játszani. Lehet kevesebb is  , fokozatosan haladva a kettőtől a nyolcig.
Ha megvannak a csoportok , kialakíthatunk belőle növekvő -vagy csökkenő sort, bár ez elég nehéz már) s lefordítjuk az egyes mennyiségeket. Ezt az követi, hogy gyerek, vagy  felnőtt kéri ennek  a sornak  valamelyik tagját. Pl. mondjuk a  2-eseket. A másik  pedig a lefordított sorozatból kiválasztja  szerinte   megfelelőt. Ha  már  kialakult benne  a számsor akkor persze  könnyű  dolga van. s akkor gyorsan pörög a játék. A következőnél. a pedig ő lesz az aki kérheti a  csoportokat.
Unokám saját variációja erre  a játékra:  A növekvő sorba  rendezett sort kettesével megfordította. Az egyes helyére  a kettes  csoport került, a hármas helyére  a négyes  és így tovább, majd   kérte, hogy adjam oda pl.  hatos csoportot. Ezt már nem lehet csak úgy félkézből kirázni, gondolkodni kellett nekem  is rajta, hiszen oly mélyen beívódik az emberbe  egy természetes  számsor, hogy annak megkeverése  során  a tanult sorrendet  kell  "átlépni" . újra értelmezni,   aktualizálni
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...