Címkék

2017. december 12., kedd

Olvasás újratanítása 3. osztálytól nyolcadikig

(aá) Betűk és az olvasástechnika újratanítása 1.


Aki már  tanulta  a betűket,  nem szívesen  kezdi újra elölről , hiszen az eredménytelenség a gyereknek épp oly   fájó  dolog   mint a felnőtteknek. Tehát sose  feledjük, hogy mi magunk se lennénk szívesen a  helyében – legalábbis amíg nem jut  túl a holtponton -  mert amikor   már  saját számára is  értékelhető változást  tapasztal   olvasásában -  gyorsabban, pontosabb olvasással  túl jut egy-egy  feladatsoron- ,  onnantól azért már  elfogadóbb lesz. Bár nagy lelkesedést ne várjunk akkor sem.
Ez a munkánk nem a látványos, szívet megdobogtató, bemutatóórai sikerekről szól. Viszont annál sokkal fontosabb  dologról.  Arról, hogy egy  embernek megadjuk az olvasni tudást, melyre egész élte során elengedhetetlenül szüksége lesz. S nem túlzás, hogy életének alakulása múlik rajta.
Azonban, hogy megváltozzon, ez az állapot nincs  más  lehetőség , mint az újratanulása – újratanítása mindannak ami a legfontosabb  az olvasni tudás folyamatában.

·        A betűk pontos megtanulása

·        betűkapcsolatok olvasása (többnyire értelem nélküliek),

·        Szótagok olvasása (értelemmel bírók és értelemnélküliek)

·        a szótagolás, elválasztás

·        kiválasztott szavak   magyarázata

·        az adott betűhöz kapcsolódóan  rövid ismeretterjesztő szöveg olvasása, értelmezése

·        hosszabb terjedelmű ismeretlen  -irodalmi, vagy ismeretterjesztő- szöveg olvasása, értelmezése

Ezekből épül  fel  rendszerem, mindenféle  sallang,  felesleges  kitérő  nélkül. Célzottan a problémára koncentrálva.  Betartva az első osztályosoknak készített   programom   betűsorrendjét. Tehát itt is a  előbb az összes magánhangzó kerül elsőre újratanítása, majd azt követik a mássalhangzók. Viszont  itt eleve   párosával  dolgoztam fel  a betűket. ( de  egyenként is lehet haladni természetesen, vagy megállni egy-egy problémásabb  betűnél és plusz gyakorló órákat  beiktatni )  

A feladatok 60 perces időkeretre  méretezettek. Tapasztalatom szerint ezen idő alatt kb. 1000-1200 szó hangos  olvasása tud megtörténni a gyerekek részéről. Az elején ehhez  több időre  van szükség, -akár 90 percre is- viszont a végén akár  300-400  szóval  több is  belefér a 45-60 perces  órába.
Folytatása, betűnként feldolgozva másik  blogomban  olvasható, melynek az elérhetősége:

https://freinetnk.blogspot.hu/2017/09/aa-betuk-es-az-olvasastechnika.html

https://freinetnk.blogspot.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...